Succes en spiritualiteit


Moderne spiritualiteit lijkt slechts één focus te hebben: succesvol zijn en kampioen worden in manifesteren. De dag van vandaag koop je geen goederen of diensten maar manifesteer je ze. Koopkracht heet nu manifesteer-kracht. Kijk wat ik met mijn gedachten in mijn leven kan brengen! Tegenwoordig is nagenoeg elke spirituele zoeker een tovenaar-in-opleiding. De meester-tovenaars op youtube, instagram en tiktok leren hun discipelen om alles wat ze maar wensen te manifesteren maar dat lukt natuurlijk nooit en statistisch gezien manifesteer je misschien 1 op de 100 van je wensen. Maar dat ligt uiteraard aan de leerling-tovenaar, die doet het niet goed. Niemand van de meester-tovenaars zegt de leerling dat alles nagenoeg is voorbestemd want daar zit geen verkoop in: "Quasi alles is voorbestemd! Dankuwel en succes!" trekt geen kijkers, leerlingen of volgers.

New Age doet er nog een schepje bovenop en leert je niet alleen manifesteren maar vertelt ook nog eens dat er een Gouden Tijd aankomt, een New Age of Nieuwe Tijd voor de uitverkorenen met de juiste vibratie. Het is heel vergelijkbaar met de Getuigen van Jehova of andere "eind van de wereld"-sektes: er komt een eindtijd en daarin worden wij, de goeden, afgescheiden van de zij, de slechten. Het eeuwige goed versus slecht-spelletje, ook wel gekend als dualiteit, in een nieuw jasje.

Momenteel zitten we in een eindstrijd (daar zitten we al duizenden jaren maar hou het stil) en weldra zal alles op Aarde veranderen als er 144.000 trouwe zielen de juiste vibratie hebben. Dan splitst de wereld zich en zitten de "goeden" voor eeuwig in het Paradijs van vrede, overvloed en magie. Dat de aanhangers en mensen in die groepen onderling al niet overeenkomen is een vervelend detail voor eeuwige vrede maar daar mag je niets over zeggen. Dan ben je een slechte en ga je niet mee naar de Nieuwe Aarde. Het is nu enkel nog wachten op een lichtstraal uit het universum die zoveel licht bevat dat enkel de goeden met de juiste vibratie dit fenomeen overleven.

In Amerika doen ze er nog een extra schepje bovenop want daar poneert men de nieuwe President als de Uitverkorene die het land (en bij uitbreiding de wereld want is er iets buiten Amerika?) de Verlossing zal brengen. Er valt ook veel van deze man te leren want hij is succesvol en schatrijk. Maar misschien is de uitverkorene wel een filmster die sterk, stoer en een peperkoeken hart heeft. Hij kan dan de wereld veroveren in bloot bovenlijf op een tank terwijl ie een chocolate chip cookie eet. USA! USA! USA! Spirituele politiek of spirituele oorlog. Gekker kan het haast niet maar ik pas op mijn woorden.

Gelukkig heeft al deze waanzin niets met ware spiritualiteit te maken. Integendeel dualiteit of succes zijn illusies. In de jaren en eeuwen die volgen zullen er vele mensen de verlichting bereiken, meer dan eender welke tijd ooit in de geschiedenis, doch de wereld zal hen niet kennen noch zullen ze in de geschiedenisboeken vermeld staan. Ze zullen een grote impact hebben op een kleine groep van vrienden en kennissen doch ongemerkt de kringloop van geboorte en dood voorgoed verlaten. Niemand kan ook een juiste inschatting maken van iemands spirituele vooruitgang vermits het niets met het lichaam te maken heeft. Je kan doodziek en verlicht zijn of je kan een mega-gezonde vegan-yogaleraar zijn met 2M volgers maar qua spirituele ontwikkeling een peuter. 

Het universum en alles wat erbij hoort, inclusief tijd, ruimte, ons lichaam en dat van alle anderen, is een illusie of droom/nachtmerrie. Het maakt ook niet uit wat je doet in de droom, dat klinkt als heiligschennis voor het ego, het maakt enkel uit waar je je tijd aan besteedt: vergeving en liefde. Of je nu President bent of poetsvrouw , het is allebei hetzelfde want het is niet echt. Bovendien is het in een volgend leven misschien omgekeerd. Het enige dat van belang is, is of je vergeeft en liefdevol bent. Dat is écht succes en kan niet beoordeeld worden of in waarde uitgedrukt want het gebeurt in de geest. Je kan er ook niets mediamiek over maken: "Vanavond een documentaire over een vredevol man: een spectaculaire actiefilm van anderhalf uur bestaande uit een single shot van een man die naar het water kijkt." 

Het gebeurt allemaal vanbinnen, dezelfde plek waar Liefde is en de laatste plek op Aarde waar we meestal zoeken. 

Ik spreek uit ervaring want ik doorliep alle fases die ik hierboven beschreef en geloofde oprecht dat ik moest leren manifesteren, dat ik een uitverkorene was die de eindtijd zou overleven, dat er een lichtstraal zou komen en dat als de juiste president won, de wereld zou veranderen., Dat ik spiritueler was dan anderen omdat ik met spirituele zaken bezig was en succes een onontbeerlijk onderdeel was van spiritualiteit. Ik was naïef en zoekende maar tegelijkertijd waren het onontbeerlijke fases in mijn zoektocht om te komen tot het punt waar ik nu sta. Ik kan bijgevolg niet oordelen over anderen of zeggen dat iemand op het verkeerde pad zit. Want wie oprecht blijft zoeken zal het juiste pad vinden, welk dat ook moge zijn.

A Course In Miracles leerde me verder dat het niet aan mij is om tegen mensen te zeggen dat ze verkeerd bezig zijn of om ze te veranderen, dat laatste werkt immers nooit. Ik moet enkel mijn pad volgen. en tijd gebruiken waarvoor die dient: om te vergeven Als ik over mijn pad wil schrijven, prima. Wil ik dat niet, prima. Ik laat me leiden door de Heilige Geest want alleen kan ik het niet, zoveel is me duidelijk geworden de voorbije decennia.

Zoals les 24 uit het Werkboek van A Course In Miracles zegt: I do not perceive my own best interest.

Met andere woorden: ik weet niet wat het beste is voor mij . De Heilige Geest weet dat wel en bijgevolg laat ik me leiden. Vroeger was er een preventiecampagne op tv en die luidde "Glaasje op, laat je rijden". Anno 2023 is dat voor mij "Waanzin op, laat me leiden". 

Foto Aaron Andrew Ang

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.