Goed karma


Het heeft lang geduurd voor ik het woord karma ook in positieve zin leerde verstaan. Karma is immers een soort weegschaal waarbij je daden uit een vorig leven terugkrijgt in dit leven. Dat betekent zowel goede als slechte daden. Het grootste gedeelte van mijn leven zag ik enkel de slechte daden of zag ik enkel het resultaat van slechte daden in het verleden. Dat zegt veel over mezelf uiteraard maar daar is niks mis mee, het is mijn pad en evolutie die ik door moest maken. Iedereen krijgt in z'n leven echter altijd ook een gedeelte goed karma en daar gaat dit artikel over, althans over de weg er naartoe.

Zoals al eerder geschreven spenderen we vele levens in een soort elliptische baan met dezelfde mensen. Leven na leven zijn het dezelfde mensen die op ons pad komen en daarbij spelen we steeds andere rollen. Soms ben je vader en moeder , soms ben je broers, soms ben je grootmoeder en kleinzoon, ... We zijn in onze vorige levens al alle mogelijke mensen geweest en dat geldt ook voor onze status, carrière, bezittingen en bekendheid. Iedereen is al eens wereldberoemd en schatrijk en een wonderkind geweest en iedereen is al eens onbekend en straatarm geweest. Er is niemand op deze Aarde die nog niet is geweest wat ie in dit leven misschien stiekem hoopt te zijn. Dat neemt meteen een hele hoop jaloezie en afgunst weg. Bovendien is iedereen al eens een moordenaar geweest en iedereen een non, en wie weet zelfs een moordende non, maar het maakt allemaal niet uit want het gaat niet om de vorm of het lichaam maar om de inhoud en de lessen die je leert. 

Het leven dat we nu leiden, en alle andere levens, zijn de perfecte levens voor ons. We kiezen ze zelf voor we incarneren omdat we bepaalde thema's en lessen willen leren die ons laten groeien als ziel. De ideale manier om die lessen te leren gebeurt in de meest ideale omstandigheden namelijk ons huidige leven. Vanaf dat je dit aanvaardt, een groot thema dezer dagen, kan je het innerlijke gevecht loslaten. Waarom ben ik hier? Wat doe ik hier? Waarom overkomt dit me? Het zijn allemaal vragen die ik me voortdurend stelde omdat ik er van overtuigd was dat ik op de verkeerde plek was. Dit was niet mijn Thuis, ik hoorde ergens anders te zijn. Nadat ik A Course In Miracles op m'n pad kreeg besefte ik dat dit enerzijds ook klopte en me terecht niet helemaal thuis voelde want onze echte Thuis is in Eenheid bij God maar het leerde me anderzijds dat alles wat me hier schijnbaar overkomt niet toevallig is. Het is allemaal gepland in mijn voordeel. Niet in mijn nadeel. Die nuance verandert alles.

Het was door dit te begrijpen dat ik de switch kon maken van 'ik ben op de verkeerde planeet' naar 'ik ben exact waar ik moet zijn'. Zolang ik dacht dat ik hier niet moest zijn kreeg ik in mijn buitenwereld ook alleen maar bewijzen daarvan te zien. Ik wilde hier niet meer zijn en de buitenwereld weerspiegelde dat door middel van relaties die eindigden, vervreemding van familie, geldproblemen, ruzies, boetes,... Ik leefde zelfs 2 jaar zonder inschrijving in het bevolkingsregister! Wat is dat laatste anders dan "ik wil hier niet meer zijn"? Ik was letterlijk thuisloos en dat was simpelweg de bevestiging van wat ik de ganse tijd dacht: ik hoor hier niet thuis. De curator van mijn failliete vennootschap had me in 2020 zelfs tweemaal laten seinen omdat hij me niet kon vinden. Ik was officieel een bad boy. LOL Hoe gek het ook moge klinken voor de lezer, ik voelde toen intuïtief aan dat ik me moest afzonderen en moest wachten tot er een kentering kwam. Die kwam er ook en bevestigde voor mij het idee van Goddelijke timing. Alhoewel het er voor de buitenwereld totaal fout uitzag voelde ik toch ergens diep vanbinnen dat ik op de juiste plek op het juiste moment was. Het was dan ook in deze schijnbare vergeetput dat ik mezelf terugvond. 'Rock bottom' zoals ze zeggen in het engels, is de plek waar de ommekeer plaatsvindt. Niemand had me in die vergeetput gezet, dat had ik zelf gedaan. Ik neem er volledige verantwoordelijkheid voor.

Het is echter fout om mezelf te verwijten dat ik in deze omstandigheden ben beland want de clou is natuurlijk dat het allemaal zo moest lopen. Dat zelfs het feit dat ik 2 jaar geen vaderland (in dat woord zit heel veel symboliek) had , mijn ideale scenario was om nadien tot het besef te komen dat er een betere weg moest zijn. Ik had in 2013 veel geld verdiend, maar dat maakte me niet gelukkig. Toen ik in 2019 thuisloos en straatarm was, was ik ook niet gelukkig. De oplossing bleek, zoals steeds, de gulden middenweg te zijn. Maar dat leerde ik, zoals zovelen, pas na ervaring en zo leer ik ook het liefst: door iets te ervaren want dan ben je ervaringsdeskundige.

Toen ik in 2020 die gulden middenweg begon te bewandelen had ik eerst nog heel wat zaken op te lossen en moest ik door diepe angsten gaan. Die onbewuste angsten kwamen in de loop der jaren naar boven om er door te werken en ze los te laten. Om te zien dat angst een illusie is en dat liefde het enige echte is. Hoe meer ik van mezelf hield en mezelf aanvaardde (waaronder het leven dat ik leef), hoe beter mijn leven werd. Het betekende niet dat er geen vervelende zaken meer op mijn pad kwamen, het betekende dat ik me beter en beter in m'n vel voelde en nu in staat was om vredevol met eender wat er op mijn pad kwam om te gaan. Waarom? Omdat het op mijn pad moest komen en ik er iets uit kon leren. Ik had geen angst meer voor wat er op mijn pad kwam want ik wist dat het voor mij voorbestemd was om te groeien in liefde. Dat was een complete omschakeling of een bocht van 180°. De wereld of het leven is niet tegen mij maar voor mij. Het was deze ommekeer in mijn overtuiging over de wereld die een euhm wereld van verschil betekende. Het staat trouwens ook letterlijk in mijn geboortehoroscoop en numerologie, maar dat terzijde want het is hier geen astrologie of numerologie-blog. LOL 

Terwijl mijn wereldvisie geleidelijk aan veranderde van angst naar liefde zag ik stilaan bewijzen van goed karma, die daarvoor voor mij onzichtbaar waren. Ik zag het niet omdat ik me fixeerde op wat er fout liep. Wie zich op iets fixeert ziet maar één kant van iets en is blind voor het andere. Wie vanuit angst ziet, ziet alleen maar schrikwekkende zaken. Maar nu ik mijn gedachten en overtuigingen veranderde zag ik ook plots de andere kant van de medaille, namelijk liefde of goed karma. Ik kreeg in de afgelopen jaren veel steun en hulp van familie, vrienden en kennissen om mijn trein weer op de rails te krijgen. Die steun en hulp, zowel monetair, emotioneel als fysiek, waarvoor ik heel dankbaar was, was goed karma dat in dit leven weer naar mij vloeide.  Het waren daden uit een vorig leven waarin ik anderen geholpen had, die nu hun weg terug naar mij vonden. Dit goed karma dat anderen aan mij gaven onder andere in de vorm van geld, staat symbool voor de liefde die ik aan mezelf gaf. 

Dat laatste besefte ik deze ochtend al mijmerend over gisteren toen ik geïnterviewd werd voor de podcast van A Course In Miracles. Daarin kwam onder andere het thema geld en familie op de proppen en dat thema bleef nog wat nazinderen deze ochtend. Ik zocht naar antwoorden want er was nog iets dat niet goed voelde, een deel schuld en schaamte over geleend en gekregen geld. Dat ik het maar beter had moeten doen, dat het zover niet had moeten komen, dat ik van al die mensen geld had geleend of geld gekregen,... Ik had schulden, voelde me schuldig en dat gaf me schuldgevoelens. Ik maakte mezelf nog veel verwijten ondanks het feit dat ik alles had gedaan wat ik kon. Ik had geen vrede met mezelf en kon me niet verzoenen met de situatie of mezelf.  

Plots had ik een openbaring want ik las dat schulden soms ook helend werken. Ik besefte dat alles wat er gebeurd was natuurlijk perfect gelopen is zoals het is gelopen. Als er geld had moeten zijn, dan had ik wel geld gehad. Maar het was er niet en dus waren er anderen die mij uit de nood konden helpen en zo hun karma konden aflossen bij mij. Mijn verhaal van schulden en geldgebrek had als doel om mij te helen en bij uitbreiding ook zij die mij geholpen hebben in dit leven want als één persoon heelt, heelt het geheel.
Mijn levensmissie is dat ik héél diep moet graven naar waarheid en spiritualiteit, dat ik op de bodem moest belanden om zo het Licht te zien. Ik heb dus niks verkeerd gedaan, het is allemaal gelopen zoals het moest! Zo kan ik mijn schuld en schaamte hieromtrent loslaten en vrij en vrolijk verder wandelen. Het geeft voor vrede en verzoening in mezelf en dat gebeurt op een ideaal moment. Morgen staat immers de familiereünie op het programma en daar zijn een aantal mensen die mij de afgelopen jaren heel veel hebben geholpen, zowel fysiek als financieel. In een vorig leven was het omgekeerd en zo is de karmische weegschaal in balans. 

Ik wens ons allen een leuk en vredevol weekend en sluit dit deel van mijn leven en dit artikel af met een mooie passage uit ACIM:

Beyond the body, beyond the sun and stars, past everything you see and yet somehow familiar, is an arc of golden light that stretches as you look into a great and shining circle. ²And all the circle fills with light before your eyes. ³The edges of the circle disappear, and what is in it is no longer contained at all. ⁴The light expands and covers everything, extending to infinity forever shining and with no break or limit anywhere. ⁵Within it everything is joined in perfect continuity. ⁶Nor is it possible to imagine that anything could be outside, for there is nowhere that this light is not.

This is the vision of the Son of God, whom you know well. ²Here is the sight of him who knows his Father. ³Here is the memory of what you are; a part of this, with all of it within, and joined to all as surely as all is joined in you. ⁴Accept the vision that can show you this, and not the body. ⁵You know the ancient song, and know it well. ⁶Nothing will ever be as dear to you as is this ancient hymn of love the Son of God sings to his Father still.

And now the blind can see, for that same song they sing in honor of their Creator gives praise to them as well. ²The blindness that they made will not withstand the memory of this song. ³And they will look upon the vision of the Son of God, remembering who he is they sing of. ⁴What is a miracle but this remembering? ⁵And who is there in whom this memory lies not? ⁶The light in one awakens it in all. ⁷And when you see it in your brother, you are remembering for everyone.

(ACIM, T-21.I.8:1–10:7)

Foto (c) Marek Studzinski


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.